Kurv

Hvordan fungerer MIPS?

Mips er kort sagt et rotationssystem, der reducerer stødets og rotations kraft mod hjernen ved et slag. Ved et slag drejer laget lidt, og kraften fra slaget omdirigeres og kan fordeles. En hjelm med Mips reducerer skader på hjernen og kan i højere grad forhindre alvorlig hjerneskade og redde liv.
 

Hvad står Mips for, og hvor kommer det fra?

MIPS står for Multi-directional Impact Protection System og er en svensk opfindelse grundlagt i 1996. Bag ideen står Tekn. Dr. Peter Halldin fra KTH og Hans von Holst, hjernekirurg fra Karolinska Institutet. MIPS er verdensledende inden for hjelmbaseret beskyttelse af hjernen.

Hans von Holst blev frustreret over antallet af mennesker med hjerneskader, som endte på hans operationsbord, selvom de havde hjelme, og begyndte at tænke over, hvordan man tilføjer beskyttelse til hjernen i hjelme.

Hans kontaktede KTH, da han forstod, at hans manglende tekniske kundskaber forhindrede ham i at kunne udvikle en sådan beskyttelse helt alene. Sammen med Peter Halldin kom de til den konklusion, at det bedste ville være at efterligne kroppens eget beskyttelsessystem, der består i, at hjernen er i stand til at glide inde i cerebrospinalvæsken i kraniet.

Hvad der ofte sker i et fald, er, at du rammer jorden i en vinkel som skaber roterende bevægelser, ligesom i en boksekamp, ​​hvor en bokser får en hook eller en uppercut ind, hvilket ofte er det, der får modstanderen til at blive slået ud. Rotationsbevægelser ligger også oftest bag skader som hjernerystelse og andre, undertiden værre, hjerneskader, hvilket naturligvis er noget, man vil reducere risikoen for.

Ridehjelm med eller uden MIPS?

Billedet ovenfor viser en hjerne, der er blevet udsat for et slag uden hjelm, med en hjelm og til sidst en hjelm med Mips rotationsbeskyttelse. Jo mere rød i hjernen, desto større er skaden. Det er meget let at se, at en ridehjelm med Mips kan gøre en meget stor forskel i en ulykke.

En hjelm med Mips reducerer skader på hjernen og kan i højere grad forhindre alvorlig hjerneskade og redde liv.

Hvad sker der under en roterende bevægelse?

I de fleste rideulykker med hovedskader har rytteren fart både fremad og ned mod jorden, fordi rytteren sidder ca. 2 meter oppe på hesten.

For at forstå, hvad der sker i rytterens hoved, kan du forestille dig at kaste en bold i en vinkel i gulvet. Når bolden springer op igen, har den en drejning, en rotation. Lignende kræfter forekommer, når nogen slår deres hoved ned i jorden, påvirkningen kan skabe en vridning af hjernen. Hvis kraften i dette vrid er for stor, kan hjernevævet strækkes med hjernerystelse eller værre hjerneskade som følge.

Med MIPS i ridehjelmen omdirigeres rotationen lidt, hvilket reducerer slaget imod hjernen. Hvis vi tager eksemplet med bolden ovenfor, kan du forestille dig, at du denne gang kaster bolden mod et lag med is, og at den glider lidt før den springer videre - bolden vil derefter have mindre omdrejning end i det første scenarie.

Alle ridehjelme, der sælges i Sverige, er godkendt i henhold til en VG1, hvor ridehjelmen falder lige ned i jorden. Men at flyve ned i jorden med kroppen i en lige 90-graders vinkel, og hovedet først, må betragtes som meget usædvanligt. De fleste rideulykker, hvor man slår sit hoved, sker i skråt vinkel. Derfor har EQ3 ridehjelme modtaget prisen bedst i test på Folksams test af ridehjelme 2018.

Hvordan testes vores ridehjelme på MIPS?

Alle vores ridehjelme er testet i to versioner. En med og en uden MIPS BPS. Medmindre rotationskræfterne reduceres med mindst 10%, vil hjelmen ikke blive godkendt. Ofte er reduktionen dog betydeligt større end den.

For at sikre, at MIPS-glideleje fungerer som det skal, testes hjelmene i alle størrelser og med tre forskellige anslagspunkter: panden, siden fra toppen og siden fra fronten. Resultatet dokumenteres via både sensorer og et højhastighedskamera. Dette overføres derefter til en computermodel til analyse. Årsagen til kun at teste med hovedet er, at kroppen eller nakken ikke når at presse på i det utroligt korte tidsrum, hvor de største kræfter opstår.

I løbet af de 25 år, som MIPS har undersøgt hjernebeskyttelse, har de brugt en avanceret computermodel af hjernen udviklet af blandt andet Svein Kleiven ved KTH. Modellen repræsenterer et gennemsnitligt hoved og ved hjælp af det kan du se, hvordan kræfterne fordeles og optages inde i hovedet. Til dags dato har MIPS testet over 1.700 forskellige hjelmmodeller. Dette giver et unikt grundlag, både til videre forskning og for at være i stand til at sikre, at systemet faktisk fungerer.